Žvýkací plochy zadních zubů mají členitý, rýhovaný až porézní povrch. Je to vhodné místo na ukládání zbytků potravy a vytváření zubního kazu. Předcházet tomuto je možné zapečetěním uvedených rýh.
Samotné pečetění se skládá z vyčistění zubu speciální pastou, nanesení a vytvrzení hmoty na pečetění a lokální fluoridace povrchu zubu. Zub ošetřený takovýmto způsobem má hladký povrch a nemá hluboké rýhy, do kterých by se mohli usazovat zbytky jídel. Toto je základní princip preventivní ochrany před zubním kazem. Stomatologové doporučují pečetit zuby hlavně dětem, tzn. pečetit mléčný chrup. Omezí se tím prvotní infikování dětského chrupu zubním kazem a následné šíření kazu na trvalé zuby. Je možné pečetit zuby i dospělým pacientům, v současnosti je to běžné ošetření v záchovné stomatologii. Pečetění vydrží 3 až 5 let, než se obrousí. Pečetění je ekonomicky nejvýhodnější ochrana před zubním kazem.